logonew
GreekEnglish (United Kingdom)

facebook google-plus-icon twitter youtube

(+30) 210 80 80 010


Άφθες

 

Τι είναι οι άφθες;

Οι άφθες είναι μικρές πληγές στο στόμα, που συνήθως επουλώνονται σε διάστημα περίπου δέκα ημερών χωρίς να απαιτείται ειδική θεραπεία.
Πρόκειται για κυκλικές, επώδυνες αλλοιώσεις, μεγέθους περίπου τριών χιλιοστών, που συνήθως είναι πλέον των δύο σε αριθμό.
Μία σπανιότερη μορφή αφθών είναι οι λεγόμενες “μεγάλες άφθες” που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από ένα εκατοστό, μοιάζουν με κρατήρες, εμφανίζονται πολλές μαζί, υποχωρούν δύσκολα, υποτροπιάζουν συχνά, ενώ για την ίασή τους χρειάζεται ειδική npafthaθεραπεία.

.
.
.
.
Τυπική εικόνα απλής άφθας στο εσωτερικό
του κάτω χείλους

.
.
.
.
.
.
.
Πού οφείλονται;
Αν και οι άφθες έχουν αποτελέσει συχνό αντικείμενο έρευνας ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί σε τι οφείλονται. Οι κυριότεροι παράγοντες που πιθανολογείται ότι μπορούν συμβάλλουν στην εμφάνιση αφθών είναι:
  • διαταραχές του αίματος (π.χ. η έλλειψη σιδήρου)
  • έλλειψη βιταμινών
  • κάποιες ασθένειες του πεπτικού συστήματος (π.χ. ελκώδης κολίτιδα)
  • έμμηνος ρύση και ορμονικές διαταραχές
  • η κληρονομική προδιάθεση
  • το stress και το άγχος
  • κάποια μικρόβια της στοματικής κοιλότητας (στρεπτόκοκκος Sanguis)
  • οι μικροτραυματισμοί του εσωτερικού του στόματος
  • αλλεργίες σε τροφές και φάρμακα.
Ενώ τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποδειχθεί, φαίνεται τελικά ότι οι άφθες είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης ανοσολογικής αντίδρασης, όπου κάποια αμυντικά κύτταρα του ίδιου του οργανισμού ενεργοποιούνται για να πολεμήσουν εναντίον ενός ανύπαρκτου ή τουλάχιστον άγνωστου σε εμάς "εχθρού" που βρίσκεται στο στόμα. Αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής, είναι μία τοπική φλεγμονή που καταλήγει στη δημιουργία των αφθών.
Τι συμπτώματα εμφανίζουν;
Αναπτύσσονται στο εσωτερικό του στόματος, κυρίως μέσα από τα χείλη, πάνω και κάτω από τη γλώσσα ή στην εσωτερική πλευρά των παρειών. Στην αρχή ο ασθενής αισθάνεται ένα αίσθημα καψίματος ή τσιμπήματος στο σημείο όπου θα εμφανισθεί η άφθα. Λίγο αργότερα η συγκεκριμένη περιοχή γίνεται κόκκινη και καλύπτεται από μια άσπρη μεμβράνη ενώ προκαλείται και πόνος. Η άσπρη μεμβράνη μοιάζει με πύον αλλά στην πραγματικότητα είναι νεκρωμένος ιστός που καλύπτει την πληγή. Κάποια στιγμή η μεμβράνη αποκολλάται και ο πόνος γίνεται ηπιότερος.

Εκτός από τον πόνο οι άφθες μπορεί να προκαλέσουν τσούξιμο – ενόχληση, ανάλογα με το σημείο στο οποίο εντοπίζονται (στο βάθος του στόματος μπορεί να επιφέρουν δυσκολία στην κατάποση) – πρήξιμο των λεμφαδένων – πυρετό. Οι μικρές άφθες δεν υποτροπιάζουν συχνά και συνήθως εμφανίζονται κάθε τρεις ως τέσσερις μήνες. Οι μεγάλες άφθες υποτροπιάζουν σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός.

Πως αντιμετωπίζονται;
Όταν οι υποτροπές δεν είναι συχνές και τα συμπτώματα είναι ελαφρά, τότε αρκεί η καλή στοματική υγιεινή και η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων, ούτως ώστε να αποφευχθεί μόλυνσή τους. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας συστήσει πλύσεις με αντιβιοτικά ή κάποια κορτιζονούχο αλοιφή όταν τα συμπτώματα είναι επώδυνα.

Αν οι άφθες δεν έχουν υποχωρήσει σε διάστημα δύο εβδομάδων, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε γιατρό. Οι μεγάλες άφθες χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση και απαιτούν τη λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής.
 
Back
   
Μιλτιάδου 1 - Κηφισιά | Τ: 210 8080010 (24ωρη τηλεφωνική γραμματεία)            Κωνσταντίνος Θεοδώρου - Χειρουργός Οδοντίατρος
 
 

Οδοντίατρος

Οδοντιατρειο

Ορθοδοντικός

Περιοδοντολόγος

Ενδοντολογος

Γναθοχειρουργος

Οδοντικα Εμφυτευματα
Σφραγισματα
Κακοσμια Στοματος
Περιοδοντιτιδα
Αναπλαση Δοντιων (Bonding)
Τερηδονα
Invisalign
Ορθοδοντικοι Μηχανισμοι
Φρονιμητες
Περιστεφανίτιδα
Τριξιμο Δοντιων
Oυλιτιδα
Λευκανση Δοντιων
Οψεις Ρητινης
Οψεις Πορσελανης
Στεφανες Ζιρκονιας
Αισθητικη Ουλων
Πονοδοντος

Καταγμα δοντιου
Καταγμα ριζας δοντιου
Πολφιτιδα
Αποστημα δοντιου
Φθορίωση
Αποτριβή δοντιων
Ξηροστομια
Περιοδοντικο αποστημα
Περιρριζίτιδα
Εκλονεκτρωτικη ουλιτιδα
Επιχειλιος Ερπης
Αφθες
Ακτινογραφια στοματος
Καρκινωμα γλωσσας
Καρκινωμα στοματος
Λευκοπλακια
Βρυγμος
Παθησεις Κροταφογναθικης
Κινητες Οδοντοστοιχιες

Παιδοδοντιατρος

 

Σφραγισματα λευκα
Σφραγισματα αμαλγαματος
Θηκες δοντιων
Ιστική αναγέννηση
Ναρθηκες νυκτας
Ολοκεραμικες Στεφανες
Απονεύρωση
Πλαστικη Ουλων
Ενδοντική Θεραπεια
Γεφυρες
Σιδερακια
Παιδοδοντία
 
Ολοκεραμικες στεφανες
Οδοντιατρική για παιδια
Κατοίκον Οδοντιατρικη
Τεχνητες Οδοντοστοιχιες
Πανοραμική ακτινογραφια