logonew
GreekEnglish (United Kingdom)

facebook google-plus-icon twitter youtube

(+30) 210 80 80 010


Κακοσμία στόματος
Η κακοσμία του στόματος είναι ένα συχνό πρόβλημα, καθώς απασχολεί πολλούς ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση με ποικίλες προεκτάσεις: ο πάσχων αισθάνεται ιδιαίτερα ανασφαλής στις κοινωνικές και διαπροσωπικές του σχέσεις και μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις ακόμα και στην ψυχική υγεία, κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς ντρέπονται να συζητήσουν αυτό το πρόβλημα ακόμα και με τον γιατρό τους!
Που οφείλεται;
Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στο στόμα.
Κακή στοματική υγιεινή: Η πλημμελής φροντίδα των δοντιών αποτελεί συχνά την μόνη αιτία κακοσμίας. Τα υπολείμματα των τροφών αν δεν απομακρυνθούν έγκαιρα αποτελούν ιδανική εστία για τα μικρόβια του στόματος, τα οποία πολλαπλασιάζονται και παράγουν πτητικές ενώσεις θείου, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την στοματική κακοσμία.
Κάπνισμα: Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα κακοσμία στόματος σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Παθήσεις των ούλων: Η ουλίτιδα και κυρίως η χρόνια περιοδοντίτιδα συνοδεύονται συνήθως και από κάποιου βαθμού στοματική κακοσμία, που πολλές φορές μάλιστα μπορεί να αποτελεί και το μοναδικό σύμπτωμα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής. Οι παθήσεις αυτές, που είναι αρκετά συχνές, χρειάζονται άμεση θεραπεία γιατί εκτός των άλλων, απειλούν τη σταθερότητα των δοντιών και τελικά μπορούν να προκαλέσουν την απώλείά τους.
Τερηδόνα: Πρόκειται για μία πολύ διαδεδομένη αρρώστια που ευθύνεται για το σάπισμα των δοντιών . Και στην περίπτωση αυτή , η κακοσμία μπορεί συχνά να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα της νόσου, ιδίως αν η τερηδόνα εντοπίζεται κάτω από παλιά σφραγίσματα ή γέφυρες ή σε νεκρά και απονευρωμένα δόντια. Με τον εντοπισμό και τη θεραπεία του προσβεβλημένου δοντιού υποχωρεί και η στοματική κακοσμία.
Διατροφικές συνήθειες: Το φαγητό που καταναλώνουμε επηρεάζει τον αέρα που εκπνέουμε. Τροφές που μυρίζουν έντονα είναι φυσιολογικό να προκαλούν κακοσμία που δεν υποχωρεί αν δεν περάσουν μερικά εικοσιτετράωρα.
Παθήσεις μύτης - ιγμορείων - ρινοφάρρυγγα: Χρόνιες φλεγμονές της περιοχής αυτής (ιγμορίτιδα , αμυγδαλίτιδα), πολύποδες, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) κ.λπ, είναι δυνατό να προκαλούν εκτός των άλλων συμπτωμάτων και στοματική κακοσμία.
Γενικές παθήσεις: Αν και συνήθως η αιτιολογία του προβλήματος είναι τοπική (στόμα-μύτη), μερικές φορές μπορεί να σχετίζεται με γενικές και πιο σοβαρές παθήσεις του οργανισμού, όπως:
  • διαβήτη,
  • μεταβολικές παθήσεις,
  • νόσους του γαστρεντερικού,
  • παθήσεις του ήπατος, του αναπνευστικού συστήματος κ.λπ.
Τέλος, σε λίγες - ευτυχώς - περιπτώσεις, η αιτία της κακοσμίας δεν είναι δυνατόν να εντοπισθεί.
Τρόποι αντιμετώπισης
Τα διάφορα προιόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ( τσίχλες , στοματικά διαλύματα , spray κ.λπ) ανακουφίζουν βέβαια , αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Η μόνιμη και οριστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο με τον εντοπισμό και την εξάλειψη της αιτίας που δημιουργεί την κακοσμία. Ο οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι ο πρώτος γιατρός στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος . Εάν η αιτία του προβλήματος δεν βρίσκεται στο στόμα, τότε ο ασθενής θα καθοδηγηθεί προς την κατάλληλη ιατρική ειδικότητα, κατά περίπτωση.
Η καθημερινή σχολαστική περιποίηση των δοντιών βοηθά -εκτός των άλλων- και στο ζήτημα της κακοσμίας. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι το βούρτσισμα της γλώσσας, η οποία συγκρατεί πολλά μικρόβια και συμβάλει στην εμφάνιση του προβλήματος.
Ο περιορισμός του καπνίσματος και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Μία νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς κακοσμίας (δηλαδή όταν δε μπορεί να βρεθεί η αιτία της) είναι η χρήση ατομικών δισκαρίων με υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Παρόμοια τεχνική χρησιμοποιείται και για την λεύκανση των δοντιών και έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στο πρόβλημα της στοματικής κακοσμίας.
 
Back
   
Μιλτιάδου 1 - Κηφισιά | Τ: 210 8080010 (24ωρη τηλεφωνική γραμματεία)            Κωνσταντίνος Θεοδώρου - Χειρουργός Οδοντίατρος
 
 

Οδοντίατρος

Οδοντιατρειο

Ορθοδοντικός

Περιοδοντολόγος

Ενδοντολογος

Γναθοχειρουργος

Οδοντικα Εμφυτευματα
Σφραγισματα
Κακοσμια Στοματος
Περιοδοντιτιδα
Αναπλαση Δοντιων (Bonding)
Τερηδονα
Invisalign
Ορθοδοντικοι Μηχανισμοι
Φρονιμητες
Περιστεφανίτιδα
Τριξιμο Δοντιων
Oυλιτιδα
Λευκανση Δοντιων
Οψεις Ρητινης
Οψεις Πορσελανης
Στεφανες Ζιρκονιας
Αισθητικη Ουλων
Πονοδοντος

Καταγμα δοντιου
Καταγμα ριζας δοντιου
Πολφιτιδα
Αποστημα δοντιου
Φθορίωση
Αποτριβή δοντιων
Ξηροστομια
Περιοδοντικο αποστημα
Περιρριζίτιδα
Εκλονεκτρωτικη ουλιτιδα
Επιχειλιος Ερπης
Αφθες
Ακτινογραφια στοματος
Καρκινωμα γλωσσας
Καρκινωμα στοματος
Λευκοπλακια
Βρυγμος
Παθησεις Κροταφογναθικης
Κινητες Οδοντοστοιχιες

Παιδοδοντιατρος

 

Σφραγισματα λευκα
Σφραγισματα αμαλγαματος
Θηκες δοντιων
Ιστική αναγέννηση
Ναρθηκες νυκτας
Ολοκεραμικες Στεφανες
Απονεύρωση
Πλαστικη Ουλων
Ενδοντική Θεραπεια
Γεφυρες
Σιδερακια
Παιδοδοντία
 
Ολοκεραμικες στεφανες
Οδοντιατρική για παιδια
Κατοίκον Οδοντιατρικη
Τεχνητες Οδοντοστοιχιες
Πανοραμική ακτινογραφια