logonew
GreekEnglish (United Kingdom)

facebook google-plus-icon twitter youtube

(+30) 210 80 80 010


Κατ' οίκον οδοντιατρική φροντίδα

Η κατ΄ οίκον οδοντιατρική φροντίδα αφορά ένα ευρύτατο κοινό, που παρουσιάζει αδυναμία προσέγγισης στο χώρο του κλασικού οδοντιατρείου όπως άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με κινητικά προβλήματα (ημιπληγία, τετραπληγία, κατάκοιτοι, πολυτραυματίες),  άτομα με άλλες αναπηρίες (τυφλοί, διανοητική καθυστέρηση) ή με ψυχολογικά προβλήματα.

Επίσης θα μπορούσε να απευθύνεται σε άτομα πολυάσχολα με έλλειψη ελεύθερου χρόνου καθώς και στην αντιμετώπιση επειγόντων  περιστατικών.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα σε ένα φορητό οδοντιατρικό μηχάνημα να ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις που έχει ο οδοντίατρος, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται στο ιατρείο του  με το συμβατικό οδοντιατρικό μηχάνημα.

Η κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα στη πράξη

Η κατ΄οίκον οδοντιατρική φροντίδα υλοποιείται με τη βοήθεια φορητών οδοντιατρικών μηχανημάτων, που αν και έχουν τη μορφή μιας βαλίτσας που μεταφέρεται εύκολα, έχουν τις ίδιες δυνατότητες με το οδοντιατρικό μηχάνημα που υπάρχει και στο οδοντιατρείο.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι το φορητό οδοντιατρικό μηχάνημα μέσα στα υπόλοιπα έχει και αυτό που οι ασθενείς ονομάζουν "τροχό", καθώς και τη συσκευή που αναρροφά το σάλιο από το στόμα (σιελαντλία), και το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει είναι απλώς να μπει στην …πρίζα.

Εκτός όμως από το φορητό οδοντιατρικό μηχάνημα, χρειάζονται και άλλες συσκευές, εργαλεία και διάφορα υλικά. Όλα αυτά μεταφέρονται με μια δεύτερη βαλίτσα ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη (κατόπιν παραγγελίας) γι’ αυτό το σκοπό, η οποία στο σπίτι του ασθενή λειτουργεί και ως πάγκος εργασίας.

Στη βαλίτσα αυτή υπάρχουν:
  • ειδικό φως (συσκευή που τοποθετείται στο κεφάλι του γιατρού και φωτίζει με ισχυρό φως το εσωτερικό του στόματος του ασθενή)

  • θήκη για την ποδιά του γιατρού

  • θήκες για γάντια μιας χρήσεως και μάσκες

  • θήκες για αποστειρωμένα εργαλεία

  • θήκη για χρησιμοποιημένα εργαλεία

  • θήκη για υλικά και φάρμακα

  • φορητή συσκευή πολυμερισμού (για τα άσπρα σφραγίσματα) κλπ

Η κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα στη πράξη δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών στο οδοντιατρείο, καθώς τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα ίδια, εκτός από το πρώτο φυσικά, αφού είναι ο γιατρός που επισκέπτεται τον ασθενή.

Στη πρώτη λοιπόν επίσκεψη, λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό με τη βοήθεια όπου χρειάζεται και των οικείων του ασθενή, αλλά και του θεράποντα ιατρού, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Με βάση αυτά τα δύο ιστορικά καθορίζεται το σχέδιο θεραπείας και ο αριθμός των επισκέψεων που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν.

Ενημερώνεται ο ασθενής και από το επόμενο ραντεβού ξεκινά η θεραπεία. Όταν πρόκειται για έκτατο περιστατικό, προέχει πάντα η άμεση ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο.

Ο ασθενής μπορεί να εξεταστεί είτε στο κρεβάτι είτε σε πολυθρόνα, ενώ οι οδοντιατρικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται όποτε κρίνεται απαραίτητο και με τη βοήθεια δεύτερου οδοντιάτρου.

Δίνοντας λύση σε μια πραγματική ανάγκη

Η οδοντιατρική φροντίδα σε ασθενείς που δεν μπορούν να πάνε στο οδοντιατρείο είναι κάτι απόλυτα εφικτό και πραγματοποιήσιμο. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα έκτατα περιστατικά.

Στην Αγγλία για παράδειγμα η φροντίδα στους ασθενείς αυτούς παρέχεται μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μάλιστα με τη μορφή τακτικών προληπτικών οδοντιατρικών ελέγχων.

Όπως ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να επισκέπτεται το οδοντιατρείο για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό, έτσι και στους ασθενείς αυτούς παρέχεται αυτή η δυνατότητα είτε στο σπίτι, είτε στο ίδρυμα που διαμένουν.

Η κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα και πρόληψη είναι μια πραγματικότητα και για την Ελλάδα, καθώς σε μια προηγμένη χώρα όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα στη στοματική υγεία, χωρίς περιορισμούς, απολαμβάνοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, της γνώσης και της εμπειρίας.

 
Back
   
Μιλτιάδου 1 - Κηφισιά | Τ: 210 8080010 (24ωρη τηλεφωνική γραμματεία)            Κωνσταντίνος Θεοδώρου - Χειρουργός Οδοντίατρος
 
 

Οδοντίατρος

Οδοντιατρειο

Ορθοδοντικός

Περιοδοντολόγος

Ενδοντολογος

Γναθοχειρουργος

Οδοντικα Εμφυτευματα
Σφραγισματα
Κακοσμια Στοματος
Περιοδοντιτιδα
Αναπλαση Δοντιων (Bonding)
Τερηδονα
Invisalign
Ορθοδοντικοι Μηχανισμοι
Φρονιμητες
Περιστεφανίτιδα
Τριξιμο Δοντιων
Oυλιτιδα
Λευκανση Δοντιων
Οψεις Ρητινης
Οψεις Πορσελανης
Στεφανες Ζιρκονιας
Αισθητικη Ουλων
Πονοδοντος

Καταγμα δοντιου
Καταγμα ριζας δοντιου
Πολφιτιδα
Αποστημα δοντιου
Φθορίωση
Αποτριβή δοντιων
Ξηροστομια
Περιοδοντικο αποστημα
Περιρριζίτιδα
Εκλονεκτρωτικη ουλιτιδα
Επιχειλιος Ερπης
Αφθες
Ακτινογραφια στοματος
Καρκινωμα γλωσσας
Καρκινωμα στοματος
Λευκοπλακια
Βρυγμος
Παθησεις Κροταφογναθικης
Κινητες Οδοντοστοιχιες

Παιδοδοντιατρος

 

Σφραγισματα λευκα
Σφραγισματα αμαλγαματος
Θηκες δοντιων
Ιστική αναγέννηση
Ναρθηκες νυκτας
Ολοκεραμικες Στεφανες
Απονεύρωση
Πλαστικη Ουλων
Ενδοντική Θεραπεια
Γεφυρες
Σιδερακια
Παιδοδοντία
 
Ολοκεραμικες στεφανες
Οδοντιατρική για παιδια
Κατοίκον Οδοντιατρικη
Τεχνητες Οδοντοστοιχιες
Πανοραμική ακτινογραφια