logonew
GreekEnglish (United Kingdom)

facebook google-plus-icon twitter youtube

(+30) 210 80 80 010


Εγκυμοσύνη & δόντια

Η εγκυμοσύνη, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί βιολογικά τη σημαντικότερη στιγμή για τη γυναίκα.

Στη διάρκειά της, συντελείται μία κοσμογονία σε όλα τα συστήματα και τις λειτουργίες του γυναικείου οργανισμού, σε επίπεδο βιοχημικό, ορμονικό και βιολογικό.

Όπως είναι αναμενόμενο, όλες αυτές οι μεταβολές δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη την στοματική κοιλότητα.

 

Επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα δόντια;

Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως η εγκυμοσύνη είναι υπεύθυνη για όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στα δόντια τους, εκείνη την περίοδο ή μετέπειτα. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι – στατιστικά – σε μεγάλο ποσοστό γυναικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται επιδείνωση στην υγεία των δοντιών και των ούλων.

Πολύς κόσμος νομίζει πως το έμβρυο απορρόφα ασβέστιο από το σώμα της μητέρας και γι ‘αυτό "χαλάνε τα δόντια". Αυτό δεν είναι αλήθεια! Μετά την ολοκλήρωση της διάπλασης τους, δηλαδή κατά την παιδική ηλικία του ατόμου, παύει η ανταλλαγή ασβεστίου ανάμεσα στα δόντια και στον υπόλοιπο οργανισμό.

Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων και οι τροφές αυτές συνήθως περιέχουν ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που "χαλάει" τα δόντια και όχι στο ασβέστιο που "έκλεψε" το μωρό.
Τότε τι φταίει και τα δόντια των εγκύων είναι πιο ευαίσθητα;
  • Οι ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται εκείνη την περίοδο καθιστούν πιο ευάλωτα τα ούλα στην φλεγμονή (ουλίτιδα, περιοδοντική νόσος).

  • Η ανταλλαγή των διατροφικών συνηθειών της εγκύου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τα γεύματα είναι συχνότερα και συνήθως αυξάνεται η κατανάλωση γλυκών.

  • Η καθημερινή στοματική υγιεινή πολλές φορές παραμελείται από τις εγκύους. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλουν οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που είναι συχνές εκείνη την περίοδο, αλλά και η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών.

 

Τι προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν;

Οι βλάβες που αντιμετωπίζουν τα δόντια μιας εγκύου δεν διαφέρουν από τα οδοντικά προβλήματα των υπολοίπων ανθρώπων. Το συχνότερο όμως πρόβλημα που εμφανίζεται  είναι η λεγόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ενοχλητική και να περιλαμβάνει πρήξιμο των ούλων, έντονη ερυθρότητα των ιστών καθώς και αιμορραγίες. Επίσης μερικές φορές εμφανίζονται κάποιοι μικροί όγκοι στα ούλα των εγκύων, οι οποίοι είναι καλοήθεις και ονομάζονται "επουλίδες της εγκυμοσύνης".

Εάν η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης δεν ελεγχθεί, μπορεί να μεταπέσει σε μια σοβαρή πάθηση που ονομάζεται χρόνια περιοδοντίτιδα. Στην περίπτωση αυτή οι βλάβες μπορεί να είναι μόνιμες, και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, ίσως το πρόβλημα να παραμείνει και να επιδεινωθεί μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση των ούλων μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του εμβρύου. Οι έγκυες γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν έως επτά φορές περισότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και το νεογνό να έχει ελαττωμένο βάρος.

Πιθανώς αυτό να οφείλεται σε κάποιο παράγοντα της φλεγμονής που εκλύεται σε μολυσματικές νόσους εξαιτίας των βακτηριδίων. Ο παράγοντας αυτός ονομάζεται προσταγλανδίνη. Οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προσταγλανδινών.


Μπορεί όμως μια γυναίκα να προλάβει αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις;

Χωρίς καμία αμφιβολία, όλες οι οδοντικές βλάβες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εγκυμοσύνη μπορούν να προληφθούν. Αυτό που αρχικά πρέπει να κάνει η γυναίκα είναι να επισκεφθεί τον οδοντίατρο πριν προγραμματίσει να μείνει έγκυος, ώστε να θεραπευτούν όλα τα προβλήματα που πιθανώς υπάρχουν.

Αλλά και στην συνέχεια, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη.

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων παίζει η καλή στοματική υγιεινή.

Η έγκυος πρέπει όχι μόνο να μην παραμελεί την καθημερινή φροντίδα, αλλά αντιθέτως να τα περιποιείται σχολαστικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρού της. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση γλυκών, ιδίως από άτομα ευαίσθητα στην τερηδόνα.

Είναι ασφαλής η οδοντιατρική θεραπεία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατηγορηματικά ναι, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Η αντιμετώπιση της εγκύου γίνεται κατά περίπτωση, και σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο της.

Καλύτερη περίοδος είναι το δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Σε γενικές γραμμές μία έγκυος μπορεί με ασφάλεια να υποβληθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε μορφή οδοντοθεραπείας, με εξαίρεση ίσως τις πολύ εξεζητημένες επεμβάσεις καθώς και την λήψη ακτινογραφιών, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, είναι φρονιμότερο η γυναικά να έχει ήδη αποκαταστήσει τις σοβαρές οδοντικές  βλάβες πριν μείνει έγκυος και κατά την διάρκεια της κύησης να επισκέπτεται τον οδοντίατρο προληπτικά.
 
Back
   
Μιλτιάδου 1 - Κηφισιά | Τ: 210 8080010 (24ωρη τηλεφωνική γραμματεία)            Κωνσταντίνος Θεοδώρου - Χειρουργός Οδοντίατρος
 
 

Οδοντίατρος

Οδοντιατρειο

Ορθοδοντικός

Περιοδοντολόγος

Ενδοντολογος

Γναθοχειρουργος

Οδοντικα Εμφυτευματα
Σφραγισματα
Κακοσμια Στοματος
Περιοδοντιτιδα
Αναπλαση Δοντιων (Bonding)
Τερηδονα
Invisalign
Ορθοδοντικοι Μηχανισμοι
Φρονιμητες
Περιστεφανίτιδα
Τριξιμο Δοντιων
Oυλιτιδα
Λευκανση Δοντιων
Οψεις Ρητινης
Οψεις Πορσελανης
Στεφανες Ζιρκονιας
Αισθητικη Ουλων
Πονοδοντος

Καταγμα δοντιου
Καταγμα ριζας δοντιου
Πολφιτιδα
Αποστημα δοντιου
Φθορίωση
Αποτριβή δοντιων
Ξηροστομια
Περιοδοντικο αποστημα
Περιρριζίτιδα
Εκλονεκτρωτικη ουλιτιδα
Επιχειλιος Ερπης
Αφθες
Ακτινογραφια στοματος
Καρκινωμα γλωσσας
Καρκινωμα στοματος
Λευκοπλακια
Βρυγμος
Παθησεις Κροταφογναθικης
Κινητες Οδοντοστοιχιες

Παιδοδοντιατρος

 

Σφραγισματα λευκα
Σφραγισματα αμαλγαματος
Θηκες δοντιων
Ιστική αναγέννηση
Ναρθηκες νυκτας
Ολοκεραμικες Στεφανες
Απονεύρωση
Πλαστικη Ουλων
Ενδοντική Θεραπεια
Γεφυρες
Σιδερακια
Παιδοδοντία
 
Ολοκεραμικες στεφανες
Οδοντιατρική για παιδια
Κατοίκον Οδοντιατρικη
Τεχνητες Οδοντοστοιχιες
Πανοραμική ακτινογραφια