logonew
GreekEnglish (United Kingdom)

facebook google-plus-icon twitter youtube

(+30) 210 80 80 010


Εξαγωγή δοντιών

Η μεγάλη πρόοδος της οδοντιατρικής τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με τη σωστότερη ενημέρωση του πληθυσμού γύρω από την στοματική υγιεινή έχει ως αποτέλεσμα να εξάγονται πολύ λιγότερα δόντια σε σχέση με το παρελθόν.

Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ένα δόντι είναι καταδικασμένο και θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον οδοντίατρο.

Οι λόγοι που μας οδηγούν στην απόφαση αυτή ποικίλλουν.
  • Έγκλειστα δόντια που προκαλούν την εμφάνιση συχνών φλεγμονών

  • ιδιαίτερα κατεστραμμένα δόντια που δεν μπορούν να αποκατασταθούν με κανένα τρόπο

  • προχωρημένη περιοδοντίτιδα

  • τα εκτεταμένα κατάγματα των δοντιών

  • Κατάγματα ρίζας

Πώς γίνεται μία εξαγωγή;

Η εξαγωγή ενός δοντιού θεωρείται μια μικρή χειρουργική επέμβαση.

Για το λόγο αυτό ο οδοντίατρος που πρόκειται να αφαιρέσει κάποιο δόντι θα πρέπει να πάρει ένα πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό για να διαπιστώσει την ύπαρξη τυχόν αντενδείξεων ή γενικότερα όλων εκείνων των παραγόντων που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη διαδικασία ή κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας ρωτήσει εάν αιμορραγείτε εύκολα και αν το αίμα σταματά γρήγορα, αν πάσχετε από κάποιο καρδιακό νόσημα κλπ.

Στους ενήλικες η εξαγωγή ενός δοντιού μπορεί να παρουσιάσει αρκετές δυσκολίες. Δόντια με πολύ μεγάλες εμφράξεις ή απονευρωμένα ή δόντια με στραβές ρίζες κινδυνεύουν να σπάσουν κατά τη διάρκεια της εξαγωγής. Στις περιπτώσεις αυτές καθώς και σε κάθε άλλη όπου διαπιστώνεται ότι η εξαγωγή δεν θα είναι απλή, απαιτείται η λήψη ακτινογραφίας του υπαίτιου δοντιού.
Έπειτα ακολουθεί η χορήγηση τοπικής αναισθησίας οπότε ο γιατρός είναι πλέον έτοιμος να προχωρήσει στην αφαίρεση του δοντιού. Αφού τοποθετήσει τον ασθενή στην κατάλληλη θέση και ελέγξει αν η αναισθησία είναι επαρκής, εφαρμόζει τα κατάλληλα εργαλεία (ονομάζονται μοχλοί, οδοντάγρες και ριζάγρες) επάνω στο δόντι και με σταδιακές και σταθερές κινήσεις επιχειρεί να το κουνήσει και τελικά να το αφαιρέσει.
Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκασμένος να προχωρήσει στη λεγόμενη χειρουργική εξαγωγή, δηλαδή να κάνει κάποια τομή στα ούλα ώστε να αποκαλύψει ένα τμήμα της ρίζας του δοντιού, όταν για παράδειγμα σπάσει κάτω από τα ούλα και είναι αδύνατον να εξαχθεί με την κλασσική μέθοδο.

Στο τέλος μιας χειρουργικής εξαγωγής το τραύμα ράβεται. Αφού αφαιρέσει το δόντι, ο οδοντίατρος περιποιείται το τραύμα και δίνει τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες στον ασθενή.

 

Φρονιμίτες

Οι φρονιμίτες (σωφρονιστήρες) είναι τα τελευταία σε σειρά δόντια και ανατέλλουν (βγαίνουν) στο στόμα συνήθως μετά το 18ο έτος της ηλικίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνήθως όταν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος, ένας ή περισσότεροι σωφρονιστήρες μπορεί να μην ανατείλουν καθόλου, ή όπως λέμε να παραμείνουν έγκλειστοι (μέσα στο οστό της γνάθου) ή ακόμα και να ανατείλουν μερικώς (ημιέγκλειστοι).

Οι έγκλειστοι σωφρονιστήρες συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Το να μην εμφανιστεί ένας σωφρονιστήρας δεν πρέπει να μας ανησυχήσει, αντίθετα, μπορεί να θεωρηθεί ως "πλεονέκτημα" υπό την έννοια ότι οι σωφρονιστήρες προκαλούν συχνά προβλήματα.

Ο σωφρονιστήρας είναι το δόντι που τερηδονίζεται πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο στη στοματική κοιλότητα κι αυτό γιατί είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί σωστά (η οδοντόβουρτσα συνήθως δεν μπορεί να φτάσει σε όλες τις επιφάνειες του).
Όταν ένας σωφρονιστήρας είναι ημιέγκλειστος, τότε συχνά συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα ούλα και στο δόντι.
Η περιοχή αυτή αποτελεί έδαφος αναπαραγωγής μικροβίων τα οποία τελικά προκαλούν φλεγμονή, την περιστεφανίτιδα.
Η περιστεφανίτιδα προκαλεί αυτόματο πόνο ή πόνο κατά τη μάσηση, κακοσμία, πιθανόν οίδημα (πρήξιμο) γύρω από το υπεύθυνο δόντι και άλλα ενοχλήματα. Χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, χωρίς καμία προηγούμενη ενόχληση του ασθενή.


Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φλεγμονή μόνο με αντιβίωση;

Η αντιβίωση μπορεί να βοηθήσει μόνο παροδικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της περιστεφανίτιδας.

Μάλιστα, δεδομένου ότι οι πιο πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν συχνά και αλόγιστα διάφορα αντιβιοτικά φάρμακα, η φλεγμονή μπορεί να είναι ανθεκτική σε ένα αντιβιοτικό και στην πραγματικότητα το πρόβλημα να μη λύνεται αλλά απλά να υποχωρεί για βραχύ χρονικό διάστημα.

Για να λυθεί μόνιμα θα πρέπει να απομακρυνθεί η αιτία, δηλαδή ο σωφρονιστήρας.

Αν αντιληφθείτε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με τους φρονιμίτες σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον Οδοντίατρό σας για την αποτροπή της επέκτασης της φλεγμονής. Μην περιμένετε να προκύψει βλάβη πριν επιδιώξετε μία επίσκεψη. Επιπλέον, όσο πιο νέο είναι ένα άτομο, τόσο ευκολότερη καθίσταται η εξαγωγή ενός εγκλείστου ή ημιεγκλείστου σωφρονιστήρα.

 
Back
   
Μιλτιάδου 1 - Κηφισιά | Τ: 210 8080010 (24ωρη τηλεφωνική γραμματεία)            Κωνσταντίνος Θεοδώρου - Χειρουργός Οδοντίατρος
 
 

Οδοντίατρος

Οδοντιατρειο

Ορθοδοντικός

Περιοδοντολόγος

Ενδοντολογος

Γναθοχειρουργος

Οδοντικα Εμφυτευματα
Σφραγισματα
Κακοσμια Στοματος
Περιοδοντιτιδα
Αναπλαση Δοντιων (Bonding)
Τερηδονα
Invisalign
Ορθοδοντικοι Μηχανισμοι
Φρονιμητες
Περιστεφανίτιδα
Τριξιμο Δοντιων
Oυλιτιδα
Λευκανση Δοντιων
Οψεις Ρητινης
Οψεις Πορσελανης
Στεφανες Ζιρκονιας
Αισθητικη Ουλων
Πονοδοντος

Καταγμα δοντιου
Καταγμα ριζας δοντιου
Πολφιτιδα
Αποστημα δοντιου
Φθορίωση
Αποτριβή δοντιων
Ξηροστομια
Περιοδοντικο αποστημα
Περιρριζίτιδα
Εκλονεκτρωτικη ουλιτιδα
Επιχειλιος Ερπης
Αφθες
Ακτινογραφια στοματος
Καρκινωμα γλωσσας
Καρκινωμα στοματος
Λευκοπλακια
Βρυγμος
Παθησεις Κροταφογναθικης
Κινητες Οδοντοστοιχιες

Παιδοδοντιατρος

 

Σφραγισματα λευκα
Σφραγισματα αμαλγαματος
Θηκες δοντιων
Ιστική αναγέννηση
Ναρθηκες νυκτας
Ολοκεραμικες Στεφανες
Απονεύρωση
Πλαστικη Ουλων
Ενδοντική Θεραπεια
Γεφυρες
Σιδερακια
Παιδοδοντία
 
Ολοκεραμικες στεφανες
Οδοντιατρική για παιδια
Κατοίκον Οδοντιατρικη
Τεχνητες Οδοντοστοιχιες
Πανοραμική ακτινογραφια