logonew
GreekEnglish (United Kingdom)

facebook google-plus-icon twitter youtube

(+30) 210 80 80 010


Υπερευαισθησία δοντιών
Μερικές φορές δόντια υγιή εμφανίζουν ευαισθησία στο κρύο νερό, σε  ζεστές ή γλυκές τροφές, ή ακόμη και στον κρύο αέρα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερευαισθησία. Ο πόνος είναι αιφνίδιος και έντονος και φθάνει βαθιά μέχρι τις νευρικές απολήξεις των δοντιών.

Τι προκαλεί την υπερευαισθησία;
Η υπερευαισθησία προκαλείται όταν αποκαλυφθεί το ενδιάμεσο στρώμα του δοντιού (η οδοντίνη) λόγω υποχώρησης των ούλων. Οι ρίζες δεν καλύπτονται από αδαμαντίνη (το σκληρό σμάλτο του δοντιού) και περιέχουν χιλιάδες μικροσκοπικούς πόρους που επικοινωνούν με τα νεύρα που βρίσκονται στο κέντρο του δοντιού. Μέσα από αυτούς τους οδοντικούς πόρους, τα ερεθίσματα (π.χ. ζεστό, κρύο ή γλυκό) φθάνουν στα νεύρα των δοντιών και προξενούν τον πόνο που αισθάνεστε.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην υπερευαισθησία των δοντιών, όπως:
 • Πολύ δυνατό βούρτσισμα. Το βούρτσισμα των δοντιών με μεγάλη δύναμη ή η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας με τον καιρό μπορεί να προκαλέσουν φθορά του σμάλτου και αποκάλυψη της οδοντίνης. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν υφίζηση (υποχώρηση των ούλων από τα δόντια).
 • Υποχώρηση των ούλων. Με την υποχώρηση των ούλων λόγω π.χ. περιοδοντίτιδας, μπορεί να αποκαλυφθεί η επιφάνεια της ρίζας του δοντιού.
 • Ουλίτιδα. Η φλεγμονή των ούλων ή μια πληγή στα ούλα μπορεί να προκαλέσουν υπερευαισθησία λόγω απώλειας συνδετικών ιστών, η οποία εκθέτει τη ρίζα του δοντιού σε ερεθίσματα τα οποία φθάνουν κατευθείαν στο νεύρο.
 • Σπασμένο δόντι. Αν το δόντι ξεφλουδιστεί ή σπάσει, τα βακτήρια της πλάκας συσσωρεύονται στη ρωγμή και διεισδύουν μέχρι τον πολφό δημιουργώντας φλεγμονή.
 • Τρίξιμο δοντιών. Το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να φθείρει το σμάλτο και να οδηγήσει σε αποκάλυψη της οδοντίνης.
 • Λευκαντικά προϊόντα για τα δόντια ή οδοντόκρεμα με σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ). Τα προϊόντα αυτά είναι κατεξοχήν υπεύθυνα για την υπερευαισθησία των δοντιών.
 • Ηλικία. Η μεγαλύτερη υπερευαισθησία των δοντιών παρατηρείται μεταξύ 25 και 30.
 • Στοματικό διάλυμα. Μακροχρόνια χρήση ορισμένων στοματικών διαλυμάτων. Κάποια στοματικά διαλύματα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού περιέχουν οξέα τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την ευαισθησία των δοντιών αν υπάρχει αποκάλυψη οδοντίνης (του μεσαίου στρώματος του δοντιού). Τα οξέα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή της οδοντίνης. Αν έχετε ευαίσθητα δόντια, ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας συστήσει ένα ουδέτερο φθοριούχο διάλυμα.
 • Όξινες τροφές. Η τακτική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, π.χ. εσπεριδοειδή, ντομάτες, τουρσιά και τσάι, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου.
 • Πρόσφατες οδοντιατρικές εργασίες ρουτίνας. Υπερευαισθησία μπορεί να παρατηρηθεί μετά από βαθύ καθαρισμό των δοντιών από πέτρα, τοποθέτηση θήκης ή σφράγισμα δοντιού. Αυτή η υπερευαισθησία είναι προσωρινή και συνήθως εξαφανίζεται σε 4 έως 6 εβδομάδες.
Τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω την υπερευαισθησία;
 • Να τηρείτε τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τακτικά, ώστε να καθαρίζει καλά κάθε σημείο της οδοντοστοιχίας και της στοματικής κοιλότητας.
 • Να χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα, η οποία δεν προκαλεί φθορά στην  επιφάνεια των δοντιών και δεν ερεθίζει  τα ούλα σας.
 • Να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια. Κυκλοφορούν πολλές οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια. Αν τις χρησιμοποιείτε τακτικά, θα παρατηρήσετε περιορισμό της ευαισθησίας. Ίσως όμως χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες μάρκες μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Η συμβουλή μας: απλώστε μια λεπτή στρώση οδοντόκρεμας πάνω στην εκτεθειμένη ρίζα του δοντιού με το δάχτυλό σας ή με μια μπατονέτα πριν πάτε για ύπνο. Μη χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα κατά της πέτρας, προτιμήστε μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο.
 • Αποφύγετε την τακτική κατανάλωση πολύ όξινων τροφών, που μπορεί σταδιακά να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να οδηγήσει σε αποκάλυψη της οδοντίνης.
 • Να χρησιμοποιείτε φθοριούχα προϊόντα στοματικής υγιεινής. Η καθημερινή χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος μπορεί να περιορίσει την υπερευαισθησία.
 • Προσπαθήστε να μην τρίζετε τα δόντια σας. Αν σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε το ειδικό μασελάκι για τον ύπνο.
 • Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντογιατρό σας. Κάντε καθαρισμό δοντιών και φθορίωση και πάρτε οδηγίες για τη στοματική σας υγιεινή κάθε εξάμηνο.
Αν εξακολουθείτε να έχετε ενοχλήσεις, συζητήστε το με τον οδοντογιατρό σας. Κάποιες οδοντιατρικές παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί η υπερευαισθησία, όπως π.χ.:
 • Λευκά σφραγίσματα για να καλυφθεί η εκτεθειμένη επιφάνεια της ρίζας
 • Κάλυψη της εκτεθειμένης επιφάνειας της ρίζας με φθοριούχο βερνίκι
 • Προληπτική έμφραξη της οδοντίνης πάνω στην εκτεθειμένη επιφάνεια της ρίζας
 
Back
   
Μιλτιάδου 1 - Κηφισιά | Τ: 210 8080010 (24ωρη τηλεφωνική γραμματεία)            Κωνσταντίνος Θεοδώρου - Χειρουργός Οδοντίατρος
 
 

Οδοντίατρος

Οδοντιατρειο

Ορθοδοντικός

Περιοδοντολόγος

Ενδοντολογος

Γναθοχειρουργος

Οδοντικα Εμφυτευματα
Σφραγισματα
Κακοσμια Στοματος
Περιοδοντιτιδα
Αναπλαση Δοντιων (Bonding)
Τερηδονα
Invisalign
Ορθοδοντικοι Μηχανισμοι
Φρονιμητες
Περιστεφανίτιδα
Τριξιμο Δοντιων
Oυλιτιδα
Λευκανση Δοντιων
Οψεις Ρητινης
Οψεις Πορσελανης
Στεφανες Ζιρκονιας
Αισθητικη Ουλων
Πονοδοντος

Καταγμα δοντιου
Καταγμα ριζας δοντιου
Πολφιτιδα
Αποστημα δοντιου
Φθορίωση
Αποτριβή δοντιων
Ξηροστομια
Περιοδοντικο αποστημα
Περιρριζίτιδα
Εκλονεκτρωτικη ουλιτιδα
Επιχειλιος Ερπης
Αφθες
Ακτινογραφια στοματος
Καρκινωμα γλωσσας
Καρκινωμα στοματος
Λευκοπλακια
Βρυγμος
Παθησεις Κροταφογναθικης
Κινητες Οδοντοστοιχιες

Παιδοδοντιατρος

 

Σφραγισματα λευκα
Σφραγισματα αμαλγαματος
Θηκες δοντιων
Ιστική αναγέννηση
Ναρθηκες νυκτας
Ολοκεραμικες Στεφανες
Απονεύρωση
Πλαστικη Ουλων
Ενδοντική Θεραπεια
Γεφυρες
Σιδερακια
Παιδοδοντία
 
Ολοκεραμικες στεφανες
Οδοντιατρική για παιδια
Κατοίκον Οδοντιατρικη
Τεχνητες Οδοντοστοιχιες
Πανοραμική ακτινογραφια